Buitenschoolse opvang

Natuur BSO

De BSO van de Pompoen is in 2018 opgericht vanuit het verlangen (onder andere van ouders) om een vervolg te hebben op de baby- en peuteropvang.  Omdat kinderen op school grotendeels met het hoofd worden aangesproken hebben wij gekozen voor een natuur BSO, dat wil zeggen dat de natuur ons belangrijkste uitgangspunt van de middag zal zijn. Dit doen wij onder leiding van leid(st)ers, allen met zeer veel ervaring en liefde voor de natuur


Een aantal elementen zijn voor ons belangrijk gedurende een dag:


De natuur

We vertoeven een groot deel van de middag op verschillende vaste plekken in de Vughtse Heide. Het is voor de kinderen fijn om vaker terug te komen op dezelfde plekken. Elke seizoen en weertype biedt de kinderen weer nieuwe ontdekkingen. Kinderen kunnen, door in de 'ongerepte' natuur te zijn, een gevoel van vrijheid ervaren, ontspannen door zich in te spannen en makkelijk in het hier-en-nu zijn. De natuur biedt ons een omgeving om in te ontdekken, te spelen, te bouwen en te leren.


Eigen invulling
In de natuur stimuleren we dat kinderen op hun eigen tempo dingen uitvinden, dat ze op hun eigen wijze verkennen, eigen concepten kunnen ontwikkelen, eigen ideeën hebben en daar hun eigen conclusies uit mogen trekken. Kinderen gebruiken spullen die voornamelijk uit de natuur voor handen zijn en ze creëren -alleen of samen- met hun fantasie hun eigen spel. Open einde speelervaringen leveren een kans voor de kinderen om te spelen in een richting die gerelateerd is aan hun eigen interesses. Tijdens deze ervaringen leren kinderen veilig te spelen, samen te werken met anderen en zelfstandig spelen. Ze leren simpele regels en leren hun eigen risicoanalyse te maken voordat ze voortgaan met hun spel.


Vertrouwen 
In de natuur willen wij kinderen laten ervaren dat elke kleine ontdekking een succes is, aanmoediging is essentieel om het kind te stimuleren. De leid(st)ers zijn er om aan te moedigen en te ondersteunen, maar kinderen worden in staat gesteld om eigen beslissingen te maken over hun eigen ervaringen. Voor allerlei vaardigheden zijn hier protocollen gemaakt met hierin de training voor het omgaan met bijvoorbeeld water, vuur, boomklimmen, zakmessen. Kinderen leren dit in deelvaardigheden. Wanneer een kind een deelvaardigheid goed kan uitvoeren, voelt het zich goed, en groeit het zelfvertrouwen. Het doel is kinderen voor te bereiden op een wereld waarin zij kunnen bouwen op dit zelfvertrouwen, waarin zij hun eigen beslissingen kunnen nemen en waar zij risicoanalyses kunnen maken voor alle uitdagingen die op hun pad komen.


Binnen- en buiten ruimte bij De Pompoen

We beschikken over een ruime binnenruimte, die is ingericht met spelmatieraal die de fantasie prikkelt. Bij koud of nat weer gaan we vaak wat eerder naar binnen, maar ook wanneer de behoefte van de groep hier ligt. We eindigen de dag altijd in- en rondom het gebouw van De Pompoen.  Op het terrein van Fort Isabella zijn verschillende fijne plekken om met z'n allen te spelen. Favoriet bij de kinderen is om de dag af te sluiten met het roosteren van bv. appeltjes boven het kampvuur in onze vuurkuil bij De Pompoen.